• +32 477 59 13 88
  • +32 483 29 66 28

Nieuws & evenementen

Uw senior paard

01 Feb, 2016 | Uitwendige zorg

Het oudere paard

Er zijn vele tekenen die wijzen op het ouder worden van het paard, de grijzig wordende vacht, haren die minder glad zijn en een veranderend eetpatroon zijn enkele voorbeelden hiervan. Deze ouderdomskenmerken zijn het begin van een langzaam verouderingsproces dat leidt tot blijvende veranderingen.

 

Wanneer spreken we van een ouder paard?

Een paard dat ouder is dan 20 jaar wordt over het algemeen beschouwd als een oud paard of aangeduid als 'senior'.

Tekenen van veroudering en de bijbehorende gevolgen kunnen echter ook eerder, vanaf 15 jaar, of later ontstaan als het paard al 30 jaar is.

De levensomstandigheden van het paard zijn van invloed op de uiterlijke ouderdomskenmerken. Ze kunnen het proces doen versnellen of juist vertragen.

Een paard wordt beschouwd als oud wanneer zijn lichaam de kenmerkende tekenen van ouderdom vertoont. Deze tekenen dienen de eigenaar van het paard erop te attenderen om de manier waarop hij omgaat met zijn paard aan te passen aan het ouder wordende lichaam. 

Wat zijn de uiterlijke ouderdomskenmerken bij het paard?

Het eerste teken van veroudering dat door de meeste paardeneigenaars wordt opgemerkt is het grijs worden van de haren rondom de ogen of de snuit. Vaak gaat dit gepaard met holtes boven de ogen van het paard.

Bij sommige paarden is een verzakking van de rug, afnemende bespiering en gewichtsverlies te zien.

Hoewel het niet vaak voorkomt, zijn er zijn ook paarden die juist in gewicht toenemen naarmate ze ouder worden. De spiermassa neemt ook bij deze paarden af, maar het vetpercentage neemt toe.

Bij alle ouder wordende paarden verandert het eetgedrag.

Daarnaast verhaart een gezond ouder paard later en heeft het meer moeite met het wisselen van de haren. Het paard doet langer over de vachtwisseling waardoor het achterloopt in vergelijking met zijn jongere soortgenoten. De wintervacht komt langzamer tevoorschijn en in het voorjaar verdwijnt de vacht langzamer.

Artrose is ook een van de uiterlijke ouderdomskenmerken bij het paard. Artrose leidt tot het blokkeren, stijf worden of zelfs het van vorm veranderen van de gewrichten. Het oudere paard kan hierdoor startproblemen ondervinden, zoals moeite met opstaan na lange tijd te hebben gelegen. Bij vochtig of koud weer kan het moeilijk zijn om in beweging te komen.

Uiteindelijk zal de houding van het paard gaan veranderen, het hoofd wordt laag gehouden waarbij de onderlip naar beneden hangt.

 

Ouderdomsgebreken

Het paard vertoont bij het ouder worden niet alleen zichtbare tekenen van ouderdom, het hele organisme wordt door veroudering beïnvloed. Naarmate het paard ouder wordt lijken alle systemen kwetsbaarder en zwakker te worden. Het lichaam van het paard werkt minder efficiënt en reageert steeds minder effectief op aanvallen van buitenaf.

Een ouder paard loopt hierdoor een groter risico om ziek te worden. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het minder goed bestand zijn tegen temperatuurwisselingen of weersveranderingen, een zwakker immuunsysteem, kwetsbaardere organen, het minder gemakkelijk afvoeren van giftige stoffen, een gedeeltelijke of trage vachtwisseling enzovoort. 

Het paardenlichaam wordt in zijn totaliteit, waaronder de gewrichten, spieren, pezen, nieren, lever, longen enzovoort, kwetsbaarder door ouderdom.

Daarom is het belangrijk om het paard in zijn dagelijks leven ondersteuning te bieden door aanvallen van buitenaf te beperken.

Een goede voeding en gezonde leefomstandigheden zijn essentieel voor de gezondheid van oudere paarden. De eigenaar moet ook waakzaam zijn zodat hij kan ingrijpen zodra de eerste tekenen van ouderdomsgebreken zich voordoen bij zijn oude metgezel.

 

Ouderdomsgebreken tegengaan

Aangepaste leefomstandigheden, optimale voeding en dagelijkse verzorging vertragen het verouderingsproces.

Preventieve zorg ter ondersteuning van de organen van het paard worden daarom vanaf de leeftijd van 15 jaar aangeraden. Het verminderd functioneren door ouderdom zal hierdoor worden beperkt en het verouderingsproces van het paard zal erdoor worden vertraagd.

Natuurlijke producten zijn bijzonder geschikt bij het helpen voorkomen van de nadelige effecten van veroudering. Zij helpen bij het behoud van een goed evenwicht en beperken de invloed van de omgeving op het organisme van het paard.

 

De dagelijkse verzorging van een ouder paard

Ouderdom leidt ertoe dat het hele lichaam van het paard verzwakt. De spijsvertering, ademhaling, temperatuursregeling, het immuunsysteem, het evenwicht van al deze systemen is kwetsbaarder bij een oud paard.

Een evenwicht dat als we het niet ondersteunen, vaak zal worden verstoord en dat zeer moeilijk te herstellen is. Het paard wordt steeds vaker ziek, moet steeds vaker worden behandeld en komt zo in een vicieuze cirkel terecht.

Het toedienen van medicatie, als dit nodig is, zorgt niet altijd voor een duurzaam herstel van de gezondheid.

Natuurlijke producten kunnen helpen bij het handhaven of herstellen van het evenwicht van het paard. Een waardevol middel voor de paardeneigenaar die door het toedienen van natuurlijke producten, gericht op het behouden van het kwetsbare evenwicht van het oudere paard, zijn paard dagelijkse ondersteuning kan bieden. Maar ook de gespecialiseerde natuurproducten die het paard op specifieke punten ondersteuning kunnen bieden, zijn waardevol voor paardenbezitters.

Vergeet niet om bij een controle of onderzoek bij de dierenarts elke vorm van fytotherapie te melden en zijn advies te vragen wanneer u twijfelt over de combinatie van de betreffende behandeling met fytotherapie, om elke vorm van interactie tussen de behandelingen uit te sluiten.

 

Kruidenmix Senior


Andere artikelen die voor u interessant kunnen zijn

Door voortzetting van uw bezoek aan onze website , accepteert u het gebruik van cookies om ons in staat om uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer lezen