Nieuws & evenementen

Vruchtbaarheidscyclus en hengstigheid van de merrie

12 Dec, 2015 | Kruidenmengsels

De vruchtbaarheidscyclus en hengstigheid van de merrie

De periode waarin de merrie hengstig is, is vaak moeilijk voor de merrie en wordt beïnvloed door haar vruchtbaarheidscyclus en hormonen. Deze periode kan een grote impact hebben op het functioneren van de merrie en op haar omgang met mensen.

De normale vruchtbaarheidscyclus van de merrie

Bij de merrie is de cyclus afhankelijk van de tijd van het jaar.

Een gedeelte van het jaar staat bekend als de 'bronstperiode' waarin er sprake is van regelmatige cycli (van het voorjaar tot de herfst), de rest van het jaar bestaat uit een zogenaamde rustperiode waarin de merrie geen cyclus heeft (in de herfst en de winter).

Deze twee periodes onderscheiden zich met name door het aantal uren daglicht per etmaal. De rustperiode van de merrie breekt aan wanneer de dagen korter worden. Wanneer de dagen weer langer worden, dan breekt de bronstperiode aan.

In de bronstperiode duurt de vruchtbaarheidscyclus van de merrie in totaal ongeveer 3 weken. In deze cyclus duurt de hengstigheid gemiddeld 5 à 6 dagen.

Een merrie tussen 15 en 18 maanden bevindt zich in de pubertijd. Ook oudere merries hebben nog een vruchtbaarheidscyclus, men gaat ervan uit dat de cyclus pas verdwijnt wanneer de merrie ouder is dan 28 jaar.

Ongeveer 14 dagen na de geboorte van het veulen kan de merrie opnieuw hengstig worden.

 

Normaal gedrag van een hengstige merrie

 

Het gedrag van een hengstige merrie is afhankelijk van haar lichamelijke conditie en hormonen.

Deze gedragingen kunnen, afhankelijk van de merrie, meer of minder getoond worden. Voorbeelden zijn onder andere het laten lopen van kleine straaltjes urine, de staart omhoog dragen en een gezwollen vulva waarmee ze 'blitst' (ritmisch bewegen van de vulva). Er kan wat slijm vrijkomen en de merrie kan een plashouding aannemen of gaan gillen als het wordt aangeraakt.

Sommige merries zijn in deze periode rustiger dan gewoonlijk, anderen zijn juist meer opgewonden.

Wanneer merries hun hengstigheid nauwelijks laten zien, wordt er wel gesproken van 'stille hengstigheid'. Merries die extreem hengstig gedrag vertonen worden ook wel 'pismerries' genoemd.

 

Een onregelmatige cyclus

 

In bepaalde specifieke gevallen kan de merrie een abnormale vruchtbaarheidscyclus vertonen.

Dikke merries kunnen het hele jaar door vruchtbaarheidscycli hebben. Zestig procent van deze merries worden ook in de winter hengstig.

Merries die te mager zijn daarentegen of in slechte lichamelijke conditie verkeren, hebben slechts een korte bronstperiode en maar enkele cycli per jaar, sommige jaren komt er zelfs geen enkele cyclus op gang.

Kunstlicht kan door de kunstmatige uitbreiding van het aantal lichturen ook zorgen voor een verstoring van de cyclus van merries, waardoor ze ook buiten de seizoenen cycli kunnen ontwikkelen.

Ten slotte kunnen bepaalde ziektebeelden of hormonale problemen zorgen voor een blokkade van de cyclus, hetgeen resulteert in permanent 'rustgedrag' of juist permanent hengstig gedrag.

Verstoringen van de cyclus zijn op lange termijn onwenselijk omdat ze van grote invloed zijn op de merries die hieronder lijden, bovendien kan het de omgang met mensen ongunstig beïnvloeden.

Na bijstelling van hun leefomstandigheden, de voeding of dankzij door de dierenarts voorgeschreven medicatie keert de cyclus bij deze merries soms terug. Maar in sommige gevallen kan alleen de natuur ervoor zorgen dat deze merries weer een normale cyclus krijgen.

 

Kruidenmix Nice Mare


Andere artikelen die voor u interessant kunnen zijn

Door voortzetting van uw bezoek aan onze website , accepteert u het gebruik van cookies om ons in staat om uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer lezen